Η «εθνικά περήφανη» στάση Δένδια φέρνει κάλπες;





Μετά τα όσα διημείφθησαν on camera μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και του επισκεπτόμενου την Άγκυρα Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια, για πολλούς αναλυτές ο ελληνοτουρκικός διάλογος τινάζεται στον «αέρα» πριν καν ξεκινήσει.

Η κίνηση Δένδια μέσα στην Άγκυρα μπορεί να προκαλέσει τις αντιδράσεις του καθεστώτος Ερντογάν και ένας νέος γύρος προκλήσεων να ξεκινήσει άμεσα. Είτε με μια νέα στημένη ένταση στον Έβρο, είτε με καραβιές προσφύγων στο Αιγαίο η Τουρκία δεν αποκλείεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ των σχέσεων των δύο χωρών.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις κυρίως της Γερμανίας για συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία ενώ δεν αποκλείεται την ίδια απαίτηση να προβάλλει και η Ουάσιγκτον.
Εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση;

Πώς όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ξαναμπεί σε συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα που τίναξε στον «αέρα» τις διερευνητικές επαφές; Με ποια ατζέντα θα συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος μετά τις «κόκκινες γραμμές» Δένδια και τις προκλητικές διατυπώσεις Τσαβούσογλου;

Με δεδομένο ότι η Τουρκία στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών επιθυμεί να επισφραγίσει σε μία εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση κορυφής, «χωρίς όρους και προϋποθέσεις» όπως τονίζει, και με την απειλή της χρήσης πολεμικής βίας, ψηφισμένη από την Εθνοσυνέλευσή της τη δεκαετία του ’90, να δίνει το πραγματικό υπόβαθρο της στάσης της, πως θα κινηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Η δημόσια διατύπωση των ελληνικών «κόκκινων γραμμών» από τον Νίκο Δένδια μπορεί να αναδεικνύει την «αμφιθυμία» των Αθηνών απέναντι στις ευκαιρίες και τα ρίσκα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, όμως δεν δείχνει διόλου να αναιρεί την ειλημμένη επιλογή για τη διεξαγωγή του. Γιατί; Γιατί ο διεθνής παράγοντας τον ενθαρρύνει παντοιοτρόπως και η ελληνική πλευρά δεν έχει την πολυτέλεια να εμφανιστεί ως «απορριπτική» απέναντι στις απαιτήσεις των μεγάλων.
Προσφυγή στις κάλπες

Εδώ όμως έρχεται και μια άλλη παράμετρος. Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και κυρίως τη συνέχιση του διαλόγου «εφ’ όλης της ύλης» σαν αφορμή για να προσφύγει στις κάλπες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόωρων εκλογών στο πρόσφατο πολιτικό παρελθόν της χώρας τα εθνικά θέµατα έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο. Έναν ρόλο που τους «αναθέτει» το ίδιο το Σύνταγµα. Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται στο άρθρο 41, παράγραφο 2 του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, η διάλυση της Βουλής γίνεται για ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέµα εξαιρετικής σηµασίας.
Οι συνέπειες της πανδημίας

Οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης στο «καυτό θέμα» με τις σχέσεις µας µε την Τουρκία και ειδικά η απόφαση της να ανοίξει το διάλογο παρότι ο Ερντογάν είχε ρίξει στο τραπέζι όλες τις προκλητικές απαιτήσεις του, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για την εξής κυβερνητική τακτική: Πολλαπλασιάζει τις αφορµές για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πρόσχημα το μεγαλύτερο Εθνικό Θέμα έχοντας ως δεδομένο όμως ότι το πολιτικό βάρος από τη διαχείριση της πανδημίας και κυρίως οι συνέπειες που θα έχουν αυτές στην οικονομία τόσο άμεσα όσο κυρίως από το Φθινόπωρο και μετά θα την φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή τα ελληνοτουρκικά και ειδικά μετά την στάση Δένδια που πρόσφερε εθνική «υπερηφάνεια» στη «γαλάζια» παράταξη δεν πρέπει πλέον να θεωρείται ένα απίθανο σενάριο… Αν και οι θέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο είναι περισσότερο «ελαστικές» από αυτές του Ν. Δένδια, μπορεί να χρησιμοποιήσει ως «προίκα» την «εθνικά υπερήφανη» στάση του υπουργού των Εξωτερικών του για να ζητήσει «νωπή εντολή», ώστε να συνεχίσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο με τους δικούς του όρους αλλά και για να ανανεώσει τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης του πριν βρεθεί αντιμέτωπος με τα οικονομικά μνημόνια του 2022 που θα του «σερβίρουν» οι Βρυξέλλες για να καλυφθεί η «τρύπα» στα οικονομικά που δημιούργησε η πανδημία…

Σχετικά